Basta Digital logo

11 rád, ako úspešne žiadať o kvalitné spätné odkazy

5 min čítania
Timea Paliderová
SEO špecialistka

Výstižný predmet e-mailu, vhodný tón komunikácie aj experimentovanie. Ako na účinnú žiadosť o spätný odkaz?

Na kvalitných spätných odkazoch záleží pri optimalizácii stránky viac ako kedykoľvek predtým – aj najlepší obsah sa stratí, ak naň nikto nebude odkazovať. A slabší obsah porazí silnejší, ak ho predbehne v budovaní kvalitných linkov. 

Je však také jednoduché žiadať o spätný odkaz človeka (vlastníka webu), ktorého vôbec nepoznáme? Budovanie odkazov pre vašu stránku z relevantných webov, a to priamym oslovovaním ich majiteľov, môže byť popri iných formách linkbuildingu veľmi účinná stratégia.

Spôsobov je veľa a linkbuildingových taktík pomerne dosť. Často ide o koktail postupov, ktoré sa vzájomne dopĺňajú. Dnes si priblížime len jeden z nich.

Takže, ako na to? Na úvod stačí jednoducho: Nejde nám iba o spätný odkaz.

Analýzu kľúčových slov a tvorbu linkbuildingovej stratégie predbežne preskočíme. Poďme si podrobnejšie rozobrať žiadosť o odkaz.

1. Žiadajte o spätné odkazy, ktoré dávajú zmysel

Určite vám chodia požiadavky na výmenu spätných odkazov od ľudí, ktorým odkaz od vás nemá ako pomôcť.

Rozumný webmaster, ktorému ide o dlhodobé výsledky, pridáva spätné odkazy rád – vtedy, keď majú pre jeho návštevníkov skutočný zmysel.

Aby mala kampaň na budovanie odkazov význam, potrebujete venovať veľa času výskumu. Vytvorte si zoznam cieľov, od ktorých chcete získať link – hľadajte na Google i inde (Yahoo, Zoznam, Bing) alebo na sociálnych platformách ako Reddit, Twitter, LinkedIn – a hľadajte aj mimo prvej stovky.

Na oslovenie si z nich vyberte len tie, kam sa odkaz na vašu stránku skutočne hodí aj z pohľadu užívateľa. Ak sa nehodí na žiadnu, problém je asi s vaším obsahom.

2. Zvoľte vhodný tón e-mailu a oslovenie

Prístup k osloveniu v e-maile závisí od vlastníka webovej stránky. Ak píšete mladému blogerovi, viesť e-mail vážnym a priveľmi formálnym tónom nie je vždy najvhodnejšie. Je efektívnejšie oslovovať ho menej formálne a s dôvtipom, možno reagovať na nedávny článok z jeho webu, a postupne prejsť k žiadosti o umiestnenie odkazu.

3. Dajte si záležať na forme a gramatike

Existujú rôzne názory na to, či písať e-maily s diakritikou alebo bez nej. Niektorí ľudia ju nepovažujú za dôležitú, pretože e-mail vnímajú len ako rýchly spôsob komunikácie. Text s diakritikou však poskytuje lepšiu zrozumiteľnosť a pôsobí dôveryhodnejším dojmom.

V každom prípade, dodržať gramatiku a vynechať internetový slang bude viac než profesionálne. A keď sa s majiteľom webu lepšie spoznáte, bude sa dať odpustiť aj občasný preklep.

Prispôsobte cieľu takisto tón komunikácie: inak by mal znieť e-mail pre tlačový odbor ministerstva ako pre blogujúceho gymnazistu.

4. Ponúknite odporúčanie či krátku radu

Každý web má svoj rukopis majiteľa alebo správcu. Ak naň budete vedieť trefne reagovať či nadviazať formou odporúčania alebo krátkej rady s úprimným záujmom, vaše šance na umiestnenie odkazu sa môžu len zvýšiť. Nezabúdajte: nejde vám o spätný odkaz, hľadáte „kolegu“ a budujete si vzťahy.

5. Ukážte, že ste si pozreli web, na ktorom chcete spätný odkaz

Webmasteri sú zvyknutí dostávať množstvo žiadostí o pridanie odkazov. Rozhodnutie, či po prečítaní toho vášho stlačia hneď Delete, alebo nie, môže závisieť od toho, či budíte seriózny dojem. Namiesto obohratého „Navštívil som vašu stránku a veľmi sa mi páči“ skúste niečo, čo ukáže, že ste stránku navštívili naozaj.

6. Napíšte výstižný predmet e-mailu

Názov e-mailu je to prvé, čo vlastník webu zbadá. Vyhnite sa generickému názvu „à la spam“. Oslovenie menom alebo názvom stránky je sympatický dôkaz toho, že ste si dali aspoň minimálnu námahu kliknúť na sekciu Kontakt. Dobrou praktikou je spomenúť benefit, ktorý plynie z vášho e-mailu, ale aj priama reakcia na článok z webu. Testujte názvy. Každú webovú stránku tvorí iný človek či redakcia, a teda každého osloví niečo iné.

7. Povedzte, kde chcete mať odkaz

Adresátovi potrebujete prácu čo najviac uľahčiť. Navrhnite presne, na akej URL a do ktorej sekcie navrhujete zaradiť váš spätný odkaz. Vyberte si sekciu, kam sa hodí, najlepšie takú, kde sú aj iné odkazy.

Tento krok, samozrejme, napomáha aj naplneniu odporúčania z predošlého bodu.

Optimálne by teda vaša požiadavka mala znieť asi takto: „Chcel by som Vás poprosiť o pridanie spätného odkazu na xyz.sk do sekcie ABC na http://www.stranka.sk/abc.“

8. Presne pomenujte, kto čo získa

Webmasteri kvalitných webov spravidla robia stránky pre užívateľov. Ak odkaz na vašu stránku pomôže návštevníkom webu, kde chcete získať spätný odkaz, vysvetlite v požiadavke ako.

Ak sú tam už iné odkazy, pokojne špecifikujte, čo ten váš pridá. Napíšte aspoň všeobecne, o čom vaša stránka je – ak sa vám to podarí presvedčivo, je možné, že webmaster pridá odkaz aj bez toho, že ju navštívi.

9. Žiadajte o spätné odkazy na peknú stránku

Je samozrejmé, že najľahšie sa budujú odkazy na dobré stránky. Dúfam, že tá vaša dobrá je – ak nie, linkbuilding vám prinesie prinajlepšom krátkodobý efekt. Pravdepodobne ale žiaden. Najprv budujte web, až potom odkazy.

Aj dobrá stránka sa dá spraviť ešte lepšou – niekedy aspoň dočasne. Ak tento týždeň spustíte kampaň na získavanie spätných odkazov, skúste prechodne vypnúť alebo zredukovať množstvo reklamy na stránke, prípadne zrealizovať iné zmeny, vďaka ktorým bude vyzerať menej komerčne.

10. Pri linkbuildingu buďte slušní, ale nástojčiví

Toto je môj obľúbený linkbuildingový trik – neuveriteľne účinný na to, aký je jednoduchý.

Ak po týždni od odoslania požiadavky na pridanie spätného odkazu nedostanete odpoveď ani odkaz, skúste ju poslať ešte raz. Ja to robievam so slovom „PREPOSLANÉ“ v predmete e-mailu. Efekt je ohromný: veľakrát mi do pár hodín príde správa s ospravedlnením, že sa k mojej žiadosti nedostali skôr, a pribudne link. Rovnako funguje aj predmet e-mailu Re: „Bez odpovede“, ktorý zdôrazňuje dôležitosť pôvodnej správy a motivuje príjemcu k reakcii.

11. Experimentujte

Aj keď sa môže zdať, že linkbuilding je stereotypná činnosť, vy do stereotypu neupadajte. Skúšajte nové postupy, experimentujte. Monitorujte úspešnosť reakcií na e-maily, trackujte umiestnené spätné odkazy, neustále si klaďte otázky. Prekračujte hranice online sveta, ktoré vám linkbuilding vymedzuje.

V prípade jedného z našich klientov sme pre zvýšenie reakcií na e-mail skúsili uvádzať reálne telefónne číslo. Nárast reakcií na e-mail bol skoro 15 %, čo nám len potvrdilo validitu už absolvovaného experimentu.

Nie je ľahké vtesnať všetky užitočné rady pre tvorbu linkbuilding e-mailu do pár bodov. Ak vám budú chýbať ďalšie informácie alebo budete potrebovať SEO tipy, napíšte nám. Radi vám vypracujeme linkbuilding stratégiu – pochopiteľne, viacbodovú :), ktorú vám následne zrealizujeme.

Tento text je aktualizovaná verzia článkov, ktoré na našom blogu pôvodne publikovali Stanislav Kukučka a Andrej Salner.

Páči sa vám tento obsah?
Dostávajte nový obsah a dôležité novinky o marketingu v digitálnom svete priamo na mail.
SEO
int(11)
Prihláste sa na odber noviniek v online marketingu
newsletter