Basta Digital logo

Linkbuilding pre 2016: 5 SEO taktík, ktoré stále fungujú

3 min čítania
Andrej Salner
Senior konzultant

Napriek všetkému, čo ste o budovaní spätných odkazov v posledných rokoch počuli a čítali, Google berie linky stále ako jeden z troch najdôležitejších signálov pre určenie poradia webstránok vo výsledkoch vyhľadávania. Ale nie je linka ako linka. Prečítajte si, ako sa dajú kvalitné spätné odkazy získavať dnes.

Taktiky, ktoré stále prinášajú ovocie nie sú jednoduché na exekúciu. Kvalitných odkazov niekedy dokážete za mesiac získať len pár. Ale pár kvalitných odkazov dokáže pozíciami výrazne pohnúť.

1. Oldschoolový linkbait

Vytvorte „podstránku“, ktorá bude mimoriadne užitočná alebo mimoriadne zábavná.

Toto je taktika dátovaná na cca 2001 – hovorilo sa jej „link bait“ alebo návnada na linky. Keďže sociálne siete, tak ako ich dnes poznáme, v roku 2001 neexistovali a obsah sa šíril pomalšie, bolo získanie spätných odkazov niekedy hlavnou motiváciou pre vytvorenie kvalitného obsahu.

Dnes obľúbené idey z oblasti obsahového (content) marketingu na linkbaiting nadväzujú – obsah vzniká s ambíciou, aby ho ľudia zdieľali a aby sa umiestňoval vo výsledkoch vyhľadávania. Brian Dean z Backlinko spopularizoval svoju metódu mrakodrapu (Skyscraper technique) pre SEO – nájdete úspešný obsah v top pozíciach v Google a cielene vytvoríte a šírite na rovnakú tému obsah ešte kvalitnejší.

Rand Fishkin operuje s kategóriou „10 x content“ – obsah, ktorý zohľadňuje pretlak obsahu dnes na internete. Vychádza z presvedčenia, že nestačí mať webový obsah rovnako dobrý, ako 10 ďalších ľudí ale musíte mať obsah, ktorý bude pre používateľa 10 x lepší než čokoľvek iné, čo na webe nájde.

Inými slovami, veľa šťastia a ostré pero! Takýto obsah, nech ho nazývate linkbait alebo 10 x content si musíte tvrdo odpracovať. Výskum vedený niekým šikovným, práca s dátami, dobrá písomná i vizuálna prezentácia… Vyžaduje si premýšľať, investovať množstvo času alebo veľa práce dobrej agentúry.

2. …tak vyskúšajte peniaze

Ak robíte alebo kupujete SEO služby, viete, že absolútna väčšina kvalitných spätných odkazov sa dnes kupuje (aj nekvalitných…). Preč sú časy, keď sociálni inžinieri vo funkcii „Link ninjov“ získavali odkazy z panenských webov čisto ľsťou.

Nemusí ísť samozrejme iba o cash, najrigoróznejšie to v prieskume medzi blogermi v roku 2012 zistila agentúra Triad: prieskum ukázal, že slovenských blogerov motivujú 4P: podklady, produkty, pozvánky alebo peniaze.

Odkazy sa predávajú v cenách od pár eur až po pár stoviek a ochotných predávajúcich nájdete na fórach či priamo v službách ponúkajúcich platené články. Priame oslovenie tiež prináša výsledky, lebo nejeden majiteľ webu sa poteší ponuke pár desiatok euríčiek na účet výmenou za 2 minúty času, ktoré potrebuje na pridanie odkazu.

Ľahko sa pracuje aj s barterom za produkty, ako vám potvrdia desiatky slovenských eshopov.

3. Zameťte si pred vlastným prahom

Prvé linky sú vaše vlastné. Jedným z prvých krokov v našom audite v súvislosti s linkbuildingom je „identifikácia interného linkového potenciálu“.

Najlepšie a najlacnejšie linky totiž máte z webov:

  • vlastných
  • svojich zamestnancov (ich osobné blogy, športové kluby…)
  • svojich dodávateľov
  • svojich partnerov v oblasti corporate social responsibility (CSR).

Hodnotu odkazu určuje vo veľkej miere jeho kontext, takže sa oplatí hľadať inteligentný spôsob, ako weby prepojiť a prípadne chýbajúci obsah, ktorý poskytne relevantný kontext, doplniť.

4. Vigilantibus linca scripta sunt

Ak ste aktívni, tak vás zmieňujú. Ak vás zmieňujú a nelinkujú, prvý krok je odsledovať si zmienky a proaktívne požiadať o linky.

Musíte mať na to zriadený Google Alert – na názov firmy, mená kľúčových osôb aj názov produktov alebo služieb.

A potom len napísať slušný mail s prosbou.

Pre neprávnikov, ten latinský nadpis v tomto bode je jemne upravený podľa právneho princípu „Právo patrí bdelému!“. V našom prípade bdelému patrí linka.

5. Poľujte na „penzistov“

Niektorí webmasteri v dnešnej linkovej ekonomike nelinkujú – aspoň nikdy nie zadarmo.

Dnes už pomaly aj „informatikár“ na priemyslovke v okrese na ukrajinskej hranici vie, že spätný odkaz sa predáva, nie dáva.

Ale, ak pozeráte aspoň raz za čas správy, viete, že všakovakí podvodníci pravidelne poľujú na penzistov.

Prečo? No lebo sú najľahšou obeťou. Aj v linkbuildingu existujú ľahšie obete.

Sú to školy, weby neziskových inštitúcií, akademických konferencií. Títo partneri sú menej navyknutí na obchodovanie s odkazmi a ľahšie uspejete s dobre premysleným oslovením využijúcim prakticky ktorúkoľvek valutu – užitočný obsah, finačný či vecný dar alebo protiplnenie.

Na záver

Kvalitné spätné odkazy získate, ak sa prinútite íst mimo svoju komfortnú zónu. Vytvoríte 10 x obsah, využijete svoje čaro alebo siahnete hlbšie do vrecka. Ak to spravíte rozumne, naplníte jednu z potrebných (i keď nie postačujúcich) podmienok pre dobré pozície vo výsledkoch vyhľadávania Google.

Kontaktný formulár

  • Toto pole je pre validačné účely a mal by zostať nezmenený.
Páči sa vám tento obsah?
Dostávajte nový obsah a dôležité novinky o marketingu v digitálnom svete priamo na mail.
SEO
int(11)

5 responses to “Linkbuilding pre 2016: 5 SEO taktík, ktoré stále fungujú

  1. Díky za článok, ide o veľmi overené metódy LB. Len by som upozornil, že Google Alerts fungujú nespoľahlivo a doporučujem využívať Talkwalker alebo novinku od MarketingMineru.

  2. Vďka za tip. My používame zväčša Mention, Google Alerts doplnkovo.

  3. Good článok, Andrej. LB je téma o ktorej sa dá veľa písať.

    Ako už bolo spomenuté, základ je interné prelinkovanie. Je to kľúčový on-page faktor v SEO. Bez toho ani na krok. 🙂
    Následne, keď je dobre poprepájaný content spolu súvisiaci sa môžete pustiť do lovu externých liniek. Iné to je samozrejme pre e-commerce. Taktiky sa menia, ale princípy ostávajú.

    Zlaté pravidlo: Čím je ťahšie odkaz získať, tým je cennejší!

    Penzisti častokrát ani nevedia, čo je to linkbuilding resp. prečo je dôležité mať kvalitné spätné odkazy. Treba mať na nich pevnejšie nervy a nachystaných viac argumentov.

    Na Slovensku vo všeobecnosti úrady a verejné inštitúcie častokrát ani nemajú potrebu vôbec odpovedať na e-mail. 🙂

    Každý ale rozumie na reč peňazí. 🙂

  4. Dík za postrehy, Marek! To zlaté pravidlo sa mi páči a asi platí pre veľa vecí, nielen spätné odkazy. 🙂

    Ťažšie získateľný odkaz je cennejší lebo sa ťažšie replikuje tvojim konkurentom. Čokoľvek inteligentné ale ľahko napodobniteľné bude na konkurenčnejších vertikálach rýchlo napodobené…

  5. Aky zmysel ma odkaz pre jazykovu skolu z webu dedinskeho futbaloveho klubu? Alebo si myslite, ze Google odmeni vysokymi poziciami web autoservisu, ak nan odkazu zemestnanci servisu zo svojich blogov o kolacoch alebo politike? Podla mna nie.

    Omnoho lepsie funguje, ak lektor anglictiny na volnej nohe pomoze nastavit web svojej kolegyni z ineho mesta, a ta ho odmeni cennym RELEVANTNYM odkazom zo svojho webu/blogu.

    Metoda „10 times content“ funguje.

Comments are closed.
Prihláste sa na odber noviniek v online marketingu
newsletter